Niečo ku kolískam

15.01.2014 08:38

CPSC (US consumer Product Safety Komisia) radí rodičom a opatrovateľom, aby boli opatrní pri používaní šatky pre deti mladšie ako 4 mesiace. Pri skúmaní správy o udalostiach z poslednych 20 rokov, CPSC identifikovala a vyšetruje najmenej 14 úmrtí spojených s používanim šatky, vrátane 3 umrtí

v roku 2009. Z týchto prípadov bolo 12 detí mladších ako 4 mesiace. 

Šatky môžu predstavovať dva druhy nebezpečenstva zadusenia u detí. V prvých mesiacoch života, deti nemôžu kontrolovať pohyb hlavy, kedže ešte nemajú vyvinuté krčne svaly. Materiál zo šatky sa môže prilepiť dieťatu na nos a ústa a tým zablokovať dýchacie cesty, čím nastane veľmi rýchle udusenie počas 1-2 minút. Navyše tam, kde šatka drží dieťatko v stočenej polohe s bradou dotykajucou sa hrude (** platí najmä pri kolískach),  dýchacie cesty sa môžu stiahnut, čo dospeje k nízkemu prívodu kyslíka. Dieťa nebude môcť volať plačom o pomoc a môže sa pomaly udusiť.

 Mnoho z detí, ktoré zomreli v šatke boli z dvojčiat,  ktoré mali nízku pôrodnú hmotnosť, sa narodili predčasne  alebo mali už problé s dýhaním – ako nádcha. Preto CPSC vyzíva rodičov dvojčiat, predčasne narodených detí , chorých detí a detí s nízkou pôrodnou váhou,  aby dávali nadmerný pozor a poradili sa s detským lekárom o o použivaní šatky.

 Pred dvoma mesiacmi, komisia pridala šatky na zoznam trvalých produktov pre bábätká, ktoré vyžadujú povinnú normu. Navyše, CPSC pracovníci preverujú tieto produkty a určujú, aké dodatočné akcie by boli vhodné. Pokiaľ nie je vytvorená zaväzná norma -štandard, CPSC pracuje s ASTM na dokončení efektívneho dobrovoľného štandardu pre šatky na nosenie detí.

 CPSC navrhuje, aby sa rodičia a opatrovatelia uistili, že tvár dieťata nie je zakrytá a je viditeľná počas celej doby nosenia. Ak je dieťa v šatke aj prikrmované (dojcene alebo krmene z flasky), radia zmenit polohu dietatka po krmení tak, aby hlava bola otocena smerom hore, mimo šatky a mimo tela matky. Rodičia a opatrovatelia by mali byť ostražití a často kontrolovať svoje dieťa v šatke. CPSC má záujem o informácie o nehodach alebo úrazoch, ktoré sú priamo spojené s používanim šatky. 

 

** Osobne preto nedporučujem používanie klasických kolískok, pri ktorých môže prísť k zmene polohy dieťatka, k otočeniu dieťatka atď. Sú to kolísky, ktoré štandartne vidíme aj brožúrach a návodoch. Jediná kolíska, ktorú mám v praxi overenú a viem, že pri nej nie je možné, aby bola hlavička dieťata v predklone je táto: https://www.youtube.com/watch?v=7LIqMdFb2JE  Na videu je síce viazaná so starším dieťatkom, ale dá sa použiť od narodenia. 

 

** doplené od www.nosmesa.eu

Originál článku aj s fotkami nájdete tu : www.cpsc.gov/en/newsroom/news-releases/2010/infant-deaths-prompt-cpsc-warning-about-sling-carriers-for-babies/