Nosenie mýty a fakty

04.03.2013 22:11

Nosenie detí je staré ako ľudstvo samo, ešte aj dnes je bežné u mnohých prírodných národov a pomaly sa stáva súčasťou života aj v našich vyspelých kultúrach (hoci nie je tak rozšírené ako vozenie detí v kočíkoch).

Prečo teda dieťa nosiť?

- dochádza k celkovému zlepšovaniu svalového napätia, pretože dieťa musí čiastočne samo vyrovnávať zmeny polohy

- dotyk je základný zmyslový vnem, bez neho trpia najstaršie mozgové štruktúry

- nosenie významne prispieva k nadväzovaniu psychosociálneho kontaktu medzi matkou a dieťaťom, k rozvoju verbálnej i neverbálnej komunikácie

- dieťa sa cíti istejšie, pretože je v známom prostredí, cíti matku, pozná jej vôňu, hlas a pociťuje známe kolísavé pohyby, keď sa matka hýbe - tieto pohyby sú mu známe z prenatálneho obdobia, vďaka tomu sa dokáže novorodenec lepšie adaptovať na nové prostredie a prispôsobiť sa. Ja vždy uvádzam takýto príklad

- predstavte si, že sa máte zrazu presťahovať z miesta vášho doterajšieho bydliska a úplne zmeniť prostredie, tiež sa budete cítiť zmetený, opustený a nesvoj

- tak nejako podobne sa cíti aj novorodenec, preto je dôležité, aby sme mu prechod čo najviac uľahčili. Šatka mu pripomína uzavretý priestor maternice.

-dieťa si v šatke na matkinom tele dokáže lepšie udržať a regulovať telesnú teplotu

- čo sa využíva aj pri deťoch predčasne narodených, keď nosenie na matkinom tele môže fungovať ako náhrada za inkubátor, aj v prípade že musí byť napojené na prístroje mu pobyt na hrudníku matky prospieva.

- dieťa v šatke sa stretáva s väčším množstvom podnetov ako v kočíku, takže to celkovo prispieva k zlepšeniu jeho psychomotorického vývoja, všíma si situácie, na ktoré matka reaguje

- bežná komunikácia v obchode, na úrade, vníma reakcie ľudí a tým sa učí sociálnemu správaniu

- nosenie je tiež vhodné pri tráviacich problémoch (najmä tzv. koliky, kedy sa nosením črievka prirodzene masírujú), pri ortopedických chybách - tu ale nie je vhodný úväz kolíska, ale skôr úväz zvislo

- kríž s kapsou, kedy má dieťa nohy naširoko roztiahnuté, takže nie je nutné balenie naširoko, pri horúčkach - vtedy treba nosiť dieťa vyzlečené len v plienke a koža na kozu regulujeme jeho telesnú teplotu a horúčka poklesne, pri rastúcich zúbkoch

- dochádza k celkovému upokojeniu - nosené deti sú menej plačlivé, rýchlejšie si osvojujú rytmus dňa a noci Nosenie však nie je prínosom iba pre dieťa, ale aj pre matku.

Okrem samotného pozitívneho vplyvu na budovanie vzťahu matka - dieťa sú tu aj ďalšie pozitíva:

- postupné zlepšovanie kondície po pôrode, telo si na záťaž pri nosení zvyká postupne ako narastá váha dieťaťa, takže záťaž na kĺby a chrbticu nie je nárazová ako keď zrazu zdvihneme ťažké bremeno.

- matka vďaka noseniu dokáže lepšie porozumieť potrebám dieťaťa, pretože je s ním v bezprostrednom kontakte a dokáže tak rýchlejšie reagovať aj na najmenší podnet zo strany dieťaťa. Častokrát dochádza nosením k odbúravaniu stresu z "nestíhania" - menší výskyt popôrodných depresívnych stavov či depresií.

Mýty o nosení

1. nosenie je pre matku psychicky aj fyzicky náročné, nemá kedy si oddýchnuť - čo sa týka fyzickej náročnosti, tak ako som spomenula vyššie, telo si zvyká na záťaž postupne, v prvých týždňoch po pôrode je nosenie prínosom, lebo sa prirodzene vyrovnáva ťažisko tela a dostáva sa do pôvodnej polohy ako bolo pred tehotenstvom.

2. dieťa bude závislé na matke a neosamostatní sa - každé dieťa ma prirodzenú potrebu byť nosené, resp. byť vo fyzickom kontakte s matkou - "cítiť ju". Pokiaľ bude táto jeho potreba naplnená bez výhrad, nebude nijako obmedzovaná, tak dieťa nadobúda voči matke bezhraničnú dôveru a dokáže sa odpútať rýchlejšie, pretože vie, že kedykoľvek sa môže do náručia vrátiť.

3. nebude chcieť byť v kočiari alebo sa nenaučí spať v postieľke - akonáhle dieťa začne objavovať svet, bude sa samé pýtať zo šatky von, tiež postupným priberaním dieťaťa na váhe (u mňa to bolo 10 kg+) začne byť nosenie na dlhšie trasy únavné, takže vtedy môžeme bez problémov siahnuť po vození. Čo sa týka spania aj vozenia, pokiaľ dieťa nadobudne pocit, ze je u mamy vítané kedykoľvek - či už v posteli alebo v šatke - tak nebude mať problém sa osamostatniť a začať spať aj vo svojej postieľke, resp. voziť sa v kočíku.

4. nosením sa dieťaťu zničí chrbtica, udusí sa a pod. - chrbtica dieťaťa je po narodení prirodzene ohnutá do oblúka a je teda pre neho poloha s guľatým chrbátikom úplne normálna - pre novorodencov je preto najvhodnejšia poloha "kolíska", v ktorej sú uložení podobne ako v maternici, takze chrbtica sa násilne nevyrovnáva ako to vidíme pri uložení v zavinovačke a v postieľke. Staršie deti sa môžu viazať zvislo (doširoka roztiahnuté nohy, zadoček je podsadený a chrbát okrúhly). Chrbtica sa esovito prehýba až neskôr, postupne ako sa dieťa učí jednotlivé zručnosti - plazenie, lezenie, samostatný sed, chôdza. K uduseniu tiež nemôže dôjsť, pretože materiály, z ktorých sú šatky vyrobené, sú dokonale priedušné a dieťa v šatke automaticky prechádza na matkin rytmus dýchania - podobne ako pri spoločnom spaní, takže je aj znížené riziko SIDS.Naviac pri správne prevedenom uväze je nos dieťatka voľný, takže nieje žiadne riziko udusenia sa.

Obliekanie do šatky

Treba podotknúť, že nosiť sa dá aj bez špeciálneho oblečenia, to ale zase zvyšuje komfort nosenia :-) V lete nedaváme zbytočné vrstvy, keďže vždy nám aspoň jednu vrstvu tvorí šatka, takže staršie deti môžeme nechať iba v plienke, novorodenca v plienke nenechávame, vždy mu necháme jednu vrstvu oblečenia. Všetky odokryté časti tela chránime pred slnkom a hlavu chránime klobúčikom. Počas najväčších horúčav je nosenie tiež možne, avšak je vhodné voliť úväzy, kde nám ostáva len jedna vrstva látky a voliť aj šatky s prímesou ľanu alebo hodvábu.

V zime tiež nemusíme prehnane vrstviť, dieťa oblečieme do toľkých vrstiev ako aj seba. Najdôležitejšie je, aby bola v teple hlava a nohy - na tie treba dať obzvlášť pozor, keďže zo šatky vytŕčajú. Namiesto čiapky je vhodnejšie voliť kuklu, pretože zakryje dieťaťu aj krk, prípadne použiť overal alebo mikinu s kapucňou. Rukavice pre dieťa až také dôležité nie sú, pretože ruky ma schované u nás, pri staršom dieťaťti, ktoré má ruky von rukavice samozrejme dáme. Na vrch si dávame buď veľkú mikinu, do ktorej sa zapneme spolu s dieťaťom alebo nosičskú bundu alebo nosičskú kapsu, ktorou sa zakrýva iba dieťa. Ešte chcem podotknúť, že veľkú službu nám urobia návleky na nohy - nemusíme dávať toľko vrstiev na zadoček, ktorý je aj tak chránený vrstvami šatky. V zime a v chladnejšom počasí volíme viacvrstvové úväzy a šatky s prímesou vlny, prípadne hrubšie šatky.

AUTOR: Zuzana Gombárská Ováriová