Nosenie uľahčuje dojčenie

29.05.2013 21:43

Nosenie uľahčuje dojčenie, keď ste mimo domova. Veľa dojčiacich matiek sa obáva, ako budú dojčiť verejných miestach. Samozrejme nie je nič zlé na tom, ak dojčíte svoje dieťa na lavičke v nákupnom centre alebo dokonca na lavici v kostole. Nemusíte ukrývať skutočnosť, že dojčíte. Veľa matiek sa však cíti pohodlnejšie, ak dojčia na verejných miestach tak, že nie je vidieť prsník, ani bábätko. So šatkou, babyvakom alebo nosičom je to jednoduchšie.

Šatka drží váhu dieťatka, a vy môžete pokojne dojčiť, dokonca aj keď čakáte v rade pri pokladni v potravinách. Čakanie - či už v obchode alebo u lekára, je oveľa jednoduchšie, ak môžete dieťa nakŕmiť alebo upokojiť dojčením.

Niekedy majú deti potrebu častejšie sa dojčiť, najmä ak sú nepokojné alebo sa necítia dobre, potrebujú zaspať a pod. Dojčenie počas nosenia uľahčuje život mame. Môžete robiť jednoduché domáce práce alebo hrať s vaším starším dieťatkom hry, venovať sa mu.

Nosenie pomáha pri problémoch s dojčením. Deti, ktoré sú nosené sa dojčia častejšie a výlučnejšie. Antropológovia pozorovali, že v kultúrach, kde matky nosia svoje deti alebo ich majú väčšinou času v náručí, sa bábätká dojčia aj tri alebo štyrikrát za hodinu. Nemusíte svoje dieťa v šatke, či nosiči dojčiť každých 15 minút, ale keď ho nosíte je pre vás ľahšie rozpoznať a reagovať na jeho potreby. Ďalším bonusom je, že dieťa je blízko matky a nemusí míňať veľa energie na získavanie matkinej pozornosti.

Nosenie uľahčuje život, neizoluje matky od spoločnosti. Dostanete sa na miesta, kam by ste sa s kočíkom nedostali. Tiež uľahčuje cestovanie dopravnými prostriedkami. Prekonávanie schodov a pod. Či už stojíte v rade na letisku alebo kráčate v dave, nosené dieťa sa cíti isto a šťastne a predovšetkým v bezpečí.

Nosenie dieťatka pomáha rodičom prežiť tie časy, kedy dieťa nedokáže byť šťastné inde ako v náručí rodiča. Ak sa bábätko dožaduje celý čas vašej pozornosti, dajte ho do šatky, vaku, či nosiča a pokračujte vo svojich zvyčajných činnostiach. Možno neurobíte toľko ako vtedy, keď ste ešte nemali bábätko, ale urobíte toho viac, ak prestane byť mrzuté.

 

zdroj. Attachment parenting book, W. Sears