Skolióza a nosenie

04.03.2013 22:15

Skoliózou sa označuje trvalé vychýlenie chrbtice do strany. Už z odhadu výskytu skoliózy, ktorý sa pohybuje mezi 0,1% až 15%, sa dá usudzovať, že nie je jednoznačne definované, od akého stupňa sa chybné držanie tela radí do skupiny vyžadujúcej lekársku staroslivosť. Aj príčina skoliózy je vo väčšine prípadov (85%) neznáma. Nádej na vyliečenie je, ale v každom prípade tým väčšia, čím skôr sa začne s fyzioterapeutickou liečbou.

Nás samozrejme zaujíma predovšetkým súvislosť s nosením detí v šatke.

komentár pani Hilke Engel-Majer, fyzioterapeutky špecializujúcej sa na starostlivosť o deti:

Nosenie a skolióza sú horúce témy. Ak nosíte dieťa so skoliózou v šatke, určite sa stretnete s výčitkami. Medzi ľudmi totiž stále koluje mýtus, že nosenie v šatke skoliózu spôsobuje. Že tomu tak nie je, ale už jednoznačne dokázala pani *Kirkilionis. Nie je známa žiadna štúdia, ktorá by sa zaoberala dôsledkami nosenia detí s už existujúcou skoliózou.

Podľa môjho názoru by mali byť nosené aj tieto deti, pretože aj tu sa na vývoji pozitívne odráža efekt, ktorý vzniká, keď sa s bábätkom hýbe a ono musí reagovat na zmeny polohy. Viac ako u ktoréhokoľvek iného dieťata tu ale platí nutnosť správneho viazania. Dieťa by malo mať v šatke zaistenú optimálnu oporu, takže kríž s kapsou je určite správny úväz. Držanie tela a polohu chrbtice môžeme najviac ovplyvniť tým, ku ktorej strane posuniete väčšiu čásť váhy dieťata. Pokiaľ sa teda dieťa v šatke zosúva do jednej strany, tak ako zodpovedá jeho skolióze, pomáha, keď mu zadoček posuniete k druhej strane. Dieťa si tiež často ukladá hlavičku na svoju obľúbenú stranu. Obzvlášť keď zaspí, mu matka môže hlavičku opatrne otočiť na druhú stranu a pretiahnuť cez ňu jeden pruh šatky. Niektorým deťom sa to nepáči, kým sú hore. Poprípade môžeme jeho obľúbenú stranu akoby "utesniť", tak, aby mu táto strana neposkytovala výhľad. Nikdy by sa však takéto snahy nemali stať výhradným pravidlom (je treba, aby dieťa používalo vždy obe strany), ale mali by pokrývať zhruba polovicu doby, ktorú dieťa trávi v šatke. Niekedy je práve nosenie v šatke šancou, ako dostať týmto spôsobom hlavičku dieťatka v uvoľnenom stave na jeho neobľúbenú stranu. Najlepšie je, ak si to matka všetko vyskúša pred zrkadlom.

Ďaľším zaujímavým bodom je, že pri skolióze sa v dôsledku nesprávneho držania tela často nevyvíja adekvátne ani jeden bedrový kĺb. Pozitívny efekt nosenia na vývoj detských bedrových kĺbov popísala veľmi názorne opäť práve pani *Kirkilionis. Takže máme ďaľší dôvod, aby sme deti nosili! Matka by sa nemala nechať zneistiť, pokiaľ sa stretne s búrlivým stanoviskom o negatívnych dôsledkoch nosenia detí, je treba pýtať sa vždy na zdroj tohoto tvrdenia :-)

*Dr. Evelin Kirkilionis etnologička, Univerzita Freiburg /zdroj didymos.cz/

preklad: Diana Eliášová

úprava: Lucia Vargová