Tri triky ako uviazať dieťa do kapsy

04.03.2013 21:39

Publikované so súhlasom autorky článku p. Anny Pohořálkovej, majiteľky obchodu www.vbavlnce.cz a blogu o nosení, z ktorého čerpám užitočné informácie https://vbavlnce.blogspot.cz Pani Anna viaže so šatkami Storchenwiege.

 

Keď začíname viazať vertikálne úväzy s novorodencom, mali by sme klásť dôraz na dobré dotiahnutie uväzu. Dieťa, ktoré ešte nevie držať hlavičku musí byť dobre podopreté z jednej strany telom nosiča a z druhej strany dotiahnutou šatkou. Aj napriek veľkej snahe sa niekedy výsledok človeku nepozdáva. Dieťa tam je jednoducho „nejako divne.“ Osobne sa mi to stáva, keď dávam dieťa spiace do šatky a ono svojhlavo zaujme nejakú polohu, ktorej sa nechce vzdať...Alebo vedy, keď je dieťa pri viazaní nespokojné a prehýba sa do luku a všelijak inak sa vrtí. Ukážem vám pár trikov, ktoré vám môžu pomôcť. Všetky tieto triky sa týkajú úväzu kapsa. Na začiatok dve fotky, novorodenca v kapse. Takéto maličké deti nenútime k širokému roztiahnutiu nožičiek, umožníme im pokrčiť kolienka pod seba, približne na šírku panvy. Nožičky môžu byť celé schované v kapse, alebo veľmi málo vytŕčať von. Dôležité je, aby poloha nožičiek umožnila dobré dotiahnutie kapsy. Tu majú výhodu tie z nás, ktoré sú obdarené trochou tuku na brušku, do ktorého dieťa môže nôžky zaboriť. Ďaľej viažeme pruhy šatky pod dieťatko, nesnažíme sa ich viesť pod nožičkami ako u starších detí...

No a teraz, ako na to krútenie. Jednou z najčastejších príčin nesprávnej polohy dieťatka je nedokonalé dotiahnutie. Pri doťahovaní kapsy postupujte tak, že látku doťahujete v skutočnosti kúsok po kúsku. Najčastejší podiel na krútení má zlé dotiahnutie v hornej časti chrbáta dieťatka. Človek sa pri viazaní príliš sústredí na dotiahnutie krku, ale oblasť tesne pod ním je tiež kritická. Keď sa šatka dobre nedotiahne, dieťatko sa často neprirodzene pokrúti, alebo sa zošuchne a neprrodzene predkloní, alebo zakloní hlavičku. Preto pokračujte v doťahovaní, hneď vedľa dotiahnutého lemu, tak, ako je to naznačené na fotke.

Ďalší trik, ktorý môže pomôcť je predklon. Ten môžete skúsiť najlepšie vo chvíli, keď máte doviazané. Hlavičku dieťatka buď schováte do šatky, alebo pridržíte. Potom sa hlboko predkloníte a počkáte, kým sa dieťatko vlastnou váhou samé zrovná. Keď sa narovnáte, fixujete polohu, opätovným dotiahnutím bočných pruhov šatky.

No a nakoniec ešte trik na spevnenie krku dieťatka. Dieťa by krk nemalo nikdy neprirodzene zaklánať. Ziaľ, niektoré slabšie bábätká k tomu majú vždy blízko aj keď viažete starostlivo. Vtedy môžete použiť nejakú vhodnú vypchávku – napr. špongiu. Tu založíte do horného okraja dotiahnutej šatky a vytvoríte tak límec okolo krku dieťatka.

Snáď vám tieto triky pomôžu k spokojnejšiemu viazaniu. Príjemné nosenie Anka!