V čom nosiť?

19.06.2013 21:37

 

Pri novorodencoch a malých deťoch môže byť babyšatka alebo vhodný nosič  na nezaplatenie. 

Dieťa sa dá nosiť v rôznych šatkách a nosičoch. Nie všetky sú vhodné na nosenie detí a niektoré môžu byť príčinou rôznych zdravotných komplikácií. Pri výbere nosiacej pomôcky treba brať ohľad najmä na vek dieťaťa, ktoré chceme začať nosiť. Tiež si treba zvážiť či budeme nosiť len doma alebo aj na prechádzkach, či budeme nosič používať aj na uspávanie a spánok, či bude nosiť len matka alebo aj otecko, či chceme nosiť len pár mesiacov alebo plánujeme nosiť aj batoľa...

Vo všeobecnosti môžeme nosiace pomôcy rozdeliť na ergonomické a neergonomické. Tie druhé sa na nosenie detí neodporúčajú.

 Ergonomické pomôcky – vhodné na nosenie

 Babyšatky - Sú to pruhy elastickej alebo neelastickej látky dlhej 2-5 metrov, ktorou sa upevňuje dieťa tesne na telo nosiaceho. Babyšatky umožňujú ergonomické nosenie. V babyšatkách je možné nosiť v polohe kolíska a v zvislých polohách na bruchu, na boku aj na chrbte. Možné sú symetrické aj asymetrické úväzy (cez jedno rameno). Babyšatky bývajú elastické a pevné. Elastické šatky sú NAJLEPŠOU voľbou pre novorodencov a maminky, ktoré nemajú žiadne skúsenosti s viazaním. Pružná látka dokonale obopne telo dieťaťa, viazanie je veľmi jednoduché. Pohodlne sa v nich dajú nosiť deti približne do 8-9kg, závisí od výrobcu šatky. Cena elastických šatiek je približne v rozmedzí 40-80 eur. Pevné šatky sú tiež vhodné od narodenia ale vyžadujú trochu viac zručnosti a trpezlivosti pri viazaní. Najčastejšie sa vyrábajú zo 100% bavlny ale predávajú sa aj modely s prímesami ľanu, hodvábu, bambusu, konope a ďalších prírodných alebo syntetických materiálov. Pevné šatky sú NAJUNIVERZÁLNEJŠÍM nosičom pre dieťa. Dá sa v nich viazať na mnoho spôsobov a unesú dieťa až do 3 rokov. Pevné šatky sa dajú kúpiť od 50 do 150 eur.

 

 Ergonomické nosiče (ergonosiče) - Nosiče inšpirované tradičnými ázijskými nosičmi. Majú širokú chrbtovú opierku, robustný bedrový pás, polstrované ramenné popruhy a upínanie na pracky. Na rozdiel od klokaniek zabezpečujú zdravú ergonomickú polohu pri nosení. Ergonosiče sú VEĽMI POHODLNÉ pre rodiča, váhu dieťaťa rozkladajú rovnomerne na plecia a bedrá nosiaceho. Nevyžadujú žiadnu viazačskú zručnosť. Dajú sa používať na vertikálne nosenie vpredu a na chrbte ale vždy LEN TVÁROU K nosiacemu. Niektoré druhy umožňujú aj nosenie na boku. Ergonomické nosiče sú vhodné od 3-4 mesiacov, keď si vie dieťa samostatne držať hlavičku. Ergonosiče sa vo všeobecnosti nedajú používať od narodenia, pokiaľ nie sú vybavené špeciálnym zmenšovacím patentom na nosenie novorodencov. Ergonosiče radi nosia aj oteckovia, kvoli ich športovému vzhľadu a jednoduchému spôsobu nasadzovania. Pre dieťa sú pohodlné približne do 2 rokov (alebo do výšky 90cm). Pre väčšie deti sa vyrábajú tzv. batoľacie nosiče, ktoré sú veľkosťou prispôsobené batoľatám a predškolákom. Tieto sú veľmi dobrou alternatívou k turistickým nosičom a krosnám. Cena ergonosičov je približne od 70 do 150 eur.


 

 Mei-tai - Nosiče, ktoré sa tradične používajú v Ázii. Ide o jednoduchý látkový nosič obdĺžnikového tvaru s ramennými a bedrovými popruhmi, ktoré sa zaväzujú na tele nosiaceho. Niektoré moderné verzie majú polstrovanie na ramenách pre pohodlnejšie nosenie. Použitie je rovnaké ako u ergonosičov. Sú vhodné približne do 12-15kg, pri vyššej váhe už ramenné popruhy môžu rezať do ramien. Výhodou je nižšia cena oproti ergonosičom, približne 40-60 eur. Tento typ nosiča si môžete vyskúšať ušiť aj doma s minimálnymi nákladmi.

 

 Babyvaky - Jednoduchý látkový nosič cez jedno rameno do ktorého sa vkladá dieťa. Umožňuje nosenie predovšetkým v kolískových polohách na bruchu alebo zvislo na boku. Pre rodiča je menej pohodlný, lebo celá váha dieťaťa je len na jednom ramene. Z toho dôvodu babyvaky nie sú vhodné na dlhé nosenie a na prechádzky. V polohe kolíska je možné nosiť v babyvaku už novorodenca. Výhodou babyvaku je jednoduché a rýchle nasadzovanie, bez viazania a doťahovania. Nízka cena oproti iným nosičom: 30-50 eur.

 

 Ring Sling - Krátke babyšatky so všitým párom hliníkových krúžkov. Nosia sa cez jedno rameno, v kolískach alebo zvislo na bruchu, na boku, prípadne na chrbte. Krúžky slúžia na presné dotiahnutie úväzu. Nie sú vhodné na dlhodobé nosenie lebo zaťažujú len jedno rameno. Dieťa sa v nich dá lepšie napolohovať ako v babyvakoch. Cena: 40-80 eur.

 

Neergonomické nosiče

 Klokanky - V našich podmienkach najpoužívanejšie pomôcky na nosenie. Chrbtová opierka klokaniek je tvarovaná, úzka a vystužená. Nosia sa na bruchu tvárou k nosiacemu alebo tvárou von. Niektoré typy sa dajú nastaviť na nosenie v horizontálnej polohe. Nezabezpečujú ergonomickú polohu dieťaťa pri nosení a NIE SÚ VHODNÉ na nosenie. Dieťa sa v nich nosí  v záklone a neprirodzene vystreté. V klokankách dieťa prakticky visí za rozkrok, preťažuje sa jeho chrbtica a bedrové kĺbiky. Chrbtica je predčasne vertikalizovaná, musí niesť celú váhu ťažkej hlavičky čo môže mať za následok neskoršie problémy. Klokanky nie sú pohodlné ani pre dieťa ani pre nosiaceho. Klokanky prenášajú váhu dieťaťa len na ramená nosiaceho a už krátkodobé nosenie môže mať za následok bolesti krížov a krčnej chrbtice. Nízka cena: od 15eur.


 

 Turistické nosiče a krosny - Sú to prakticky stoličky pre deti, ktoré sa dajú nosiť len na chrbte podobne ako ruksak. Používajú sa pri deťoch, ktoré už vedia samostatne sedieť. Pre malé dieťa môže byť dlhotvajúce sedenie veľkou záťažou, najmä keď si v nosiči nemôže pohodlne pospať. Ak sa tieto nosiče používajú správne, neohrozujú vývoj dieťaťa ale pre nosiaceho nie sú veľmi pohodlné. Nevýhodou je ich vysoká hmotnosť, čiže okrem váhy dieťaťa je treba niesť aj ťažký nosič. Ťažisko dieťaťa sa nachádza ďaleko od tela nosiaceho a to ešte viac  znepríjemňuje celé nosenie, hlavne ak sa dieťa hýbe. Pri niektorých starších typoch krosničiek hrozí, že dieťa môže z nosiča vypadnúť. Vysoká cena: 80-200 eur.

 

Iné

 Na trhu je veľa ďalších druhov pomôcok na nosenie, ktoré kombinujú vlastnosti predchádzajúcich uvedených pomôcok. Do tejto skupiny možeme zaradiť nosiče Hipseat, Tonga, K´tan, asymetrické ergonosiče, kombinované klokanky, predviazané šatky, tričká na nosenie a ďalšie.

Autor: Ing. Gabriela Cabanová

úprava: www.nosmesa.eu